Atracții turistice / Itinerarii spirituale |
Bisericuţa lui Iosif, judeţul Buzău
Bisericuţa lui Iosif, cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere goală săpată în stâncă. La începutul secolului 15, aici s-a nevoit, timp de zeci de ani, Cuviosul Iosif, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului. Ceilalţi trei călugări isihaşti sunt Dionisie, Arsenie şi Agaton.
Dar, prezenţa peştelui ca simbol paleocreştin deasupra intrării în Bisericuţa lui Iosif, conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.
Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. După ce s-a nevoit la Sihăstria Fundătura, Cuviosul Iosif s-a aşezat în peştera care îi poartă numele, peşteră pe care a mărit-o adăugându-i şi două ferestre.
Sihaştrii din Valea Bordeiului, care se nevoiau în mici bordeie de lemn şi pământ risipite pe toată valea, de pe munţii Martirie, Cicilia şi Crucea Spătarului, se adunau în jurul Cuviosului Iosif pentru a învăţa tainele rugăciunii şi liniştirii inimii.
După moartea Cuviosului Iosif, bisericuţa a fost locuită timp de secole de alţi sihaştrii, prima atestare documentară a Bisericuţei lui Iosif fiind din 1587, iar ultima din 1733.
Alte vestigii rupestre din zona Aluniş-Nucu sunt: Schitul Porfirie - Fundul Peşterii, Agatonul Nou, Agatonul Vechi, Schitul Fundatura, Bucătăria, Ghereta, Piatra Îngăurită, Chilia lui Dionisie Torcătorul, Biserica Aluniş.
Localizare
Bisericuţa lui Iosif se află relativ aproape de Chilia lui Dionisie Torcătorul, fiind situată la baza unei stânci piramidale din Valea Bordeiului, în vârful ramificaţiei dinspre culmea Crucea Spătarului, la aproximativ 3 km de satul Nucu, comuna Bozioru, judeţul Buzău.
Coordonatele GPS pentru Bisericuța lui Iosif: N45° 25.608 E26° 26.397 sau în grade-minute-secunde: 45°25’36.5″N 26°26’23.8″E sau în format zecimal, 45.426800N 26.439950E
Bisericuța lui Iosif în imagini
CĂTĂLIN KISLINGER