Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Big Ben, Londra, Marea Britanie

    GH. MĂNOIU

    Big Ben, un simbol al Marii Britanii, este turnul de la capătul de nord al Palatului Westminster din Londra, ce găzduieşte Camerele Parlamentului. Numele său vine de la porecla dată clopotului cel mare.



    Big Ben. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland


    Turnul este de fapt cunoscut oficial ca Elizabeth Tower, redenumit astfel în 2012 pentru a sărbători Jubileul de Diamant a Reginei Elisabeta a II-a. Înainte era cunoscut ca Clock Tower.

    A fost construit în 1858 ca parte din noul palat Westminster, după ce vechiul palat a fost distrus în mare parte într-un incendiu pe 16 octombrie 1834. Turnul deţine cel mai mare ceas cu patru feţe care anunţă ora din lume şi este al treilea cel mai înalt turn cu ceas.

    Cum ajung la Big Ben

    Cu metroul, liniile District, Circle sau Jubilee la staţia Westminster; linia principală la staţiile Victoria, Charing Cross şi Waterloo, care se află la 20 minute de mers pe jos.

    Autobuzele opresc lângă Parliament Square în Victoria Street, vizavi de Palatul Parlamentului, Westminster.

    Big Ben se află la capătul de nord al Camerei Parlamentului, în centrul Londrei (codul poştal SW1A 0AA). Coordonate: 51° 30′ Nord, 00° 07 Vest

    Ce se poate vedea

    Turnul poate fi vizitat în interior doar de rezidenţii din Marea Britanie. Este proiectat în stil gotic şi are 96 metri înălţime. În partea de jos, pe 61 metri, este placat cu calcar. Restul este zidărie încadrată în fontă, bogat ornat la partea superioară. Turnul nu are lift şi până în partea de sus se urcă 334 de trepte de calcar.

    Cele patru cadrane de ceas sunt situate la 54,9 m deasupra solului. Fiecare cadran are un diametru de 7 metri şi este realizat din fontă cu 312 piese din sticlă opal. Limba pentru ore are o lungime de 2,7 metri şi limba pentru minute are 4,3 metri. Mecanismul pentru ceas cântăreşte 5 tone.

    Ceasul este reglat prin adăugarea sau eliminarea de mărunţiş, monede vechi de penny, stivuite pe pendul.

    Clopotul principal, cunoscut sub numele de Great Bell, este cel mai mare clopot din turn şi o parte a Marelui Ceas din Westminster. Clopotul are porecla de Big Ben. Are 13,76 tone. În 1859 clopotul a căpătat o fisură, reparată ulterior.

    Turnul se înclină cu 0,9 mm în fiecare an începând cu 2003 şi înclinarea poate fi văzută acum cu ochiul liber.

    Big Ben în imagini



    Big Ben, ceasul.



    Big Ben, cadranul ceasului.



    Big Ben, clopotul.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cetatea-biserica medievala Prejmer este considerata cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Biserica este mentionata documentar inca din anul 1240.
    Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
    Castelul Corvinilor este o cetate medievala impresionanta, avand o infatisare considerata a fi una dintre cele mai infricosatoare din lume.
    Satul Medelic este situat la 50 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile cu apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii. Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei.
    Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109 d.Hr., pentru comemorarea victoriei romanilor asupra dacilor. Construcția este situată lângă comuna Adamclisi, la 60 km de Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele vechiului monument aflat în ruine.
    Muzeul Alberina se afla situat in apropierea palatului Hofburg, in centrul Vienei. Detine in prezent peste 65000 de desene si aproximativ un milion de lucrari de grafica, de la marii maestri din trecut la artistii moderni ai secolului XX: Durer, da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Cezanne, Schiele, Klimt etc.