Lumea întreagă la un click distanță
    Infoland TV

    Atelierul Brâncuşi, Paris

    Un documentar de PETRE MIHĂESCU

    Constantin Brâncuşi este considerat părintele sculpturii moderne. Sculpturile sale combină simplitatea artei populare româneşti cu eleganţa formei transpusă în lumină şi spaţiu.

    În cadrul Centrului Pompidou din Paris se află Atelierul Brâncuşi. Acesta este un muzeu special amenajat pentru operele lui, Constantin Brâncuşi, aşa cum s-au regăsit ele în locuinţa sa din Paris.

    Muzeul expune lucrări de referinţă precum Sărutul, Coloana fără sfârşit (variante mici), Foca, Pasărea în văzduh, Măiastra, Domnişoara Pogany sau Cocoşul.

    Aceste opere de artă, împreună cu toate uneltele sale de lucru, au fost lăsate moştenire de către Brâncuşi, prin testament, statului francez, sub rezerva de a fi reconstituite identic după moartea sa. Sarcina a revenit arhitectului Renzo Piano, care, în 1997, a reusit să recreeze în acest muzeu atmosfera atelierului lui Brâncuşi.

    Arhitectul a acordat o mare importanţă felului în care cade lumina asupra lucrărilor, deoarece aceasta are un rol esenţial în percepţia operei marelui artist.

    Muzeul, situat într-o clădire alăturată Centrului Pompidou, este deschis gratuit publicului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
    Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti in 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.