Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Alhambra, Spania

    GH. MĂNOIU

    Alhambra este un palat - fortăreaţă din Granada, Andalusia, Spania. Numele ei, Al-Hamra, înseamnă "cel roşu", culoarea argilei din jur din care s-au făcut zidurile fortului.



    Alhambra.


    O altă origine posibilă a numelui este denumirea tribală a dinastiei Nasrid, cunoscută sub numele de Banu al-Ahmar, în arabă "fii celui roşu", unul dintre strămoşi fiind poreclit Yusuf Al Ahmar, Yusuf cel Roşu.

    Iniţial a fost construită aici o mică fortăreaţă în anul 889, pe partea de sus a dealului Sabikah, între râurile Darro şi Genil. În secolul al 11-lea, emirul Mohammed ben Al-Ahmar renovează ruinele şi construieşte palatul şi zidurile.

    Este transformată într-un palat regal în anul 1333 de Yusuf I, Sultan al Granadei.

    Palatele, aşa cum se văd astăzi, au fost ridicate de ultimul emir din Spania, Muhammed al V-lea, Sultan de Granada.

    După cucerirea Granadei de către regii catolici în 1492, aici se construieşte în 1527 palatul Imparatului Carol al V-lea. Abia în secolul 19 Alhambra a fost redescoperită şi intră pe lista UNESCO World Heritage Site.

    Cum ajung la Alhambra

    Cu autobuzul. Din centrul oraşului Granada, autobuzele C3 şi C4 oferă o conexiune directă cu Alhambra, din staţia Pavaneras 1 şi Gran Via 1. Există trei opriri pentru Alhambra: Generalife (cel mai apropiat de casa de bilete), Carlos V (cel mai apropiat de Palatul lui Charles V) şi Puerta de la Justica. Tariful este de 1,20 euro. Autobuzul C3 are traseul: Alhambra - Plaza Isabel La Católica, iar autobuzul C4: Barranco del Abogado - Cementerio - Plaza Isabel la Católica.

    Cu taxiul. Un taxi de la Plaza Nueva costă în jur de 5 euro.

    Pe jos. Puteți merge până la Alhambra din Plaza Nueva prin Cuesta de Gomerez, sau din Albayzin prin Cuesta del Rey Chico. Călătoria durează 30 de minute.

    Cu avionul. Granada are un mic aeroport situat la 12 km în partea de vest a oraşului. De asemenea, Malaga are un aeroport cu legături bune.

    Adresa: Calle Real de la Alhambra, s/n. 18009 Granada, Spania. Coordonate: 37° 10′ Nord, 3° 35′ Vest

    Ce se poate vizita

    Alcazaba sau fortăreaţa. O cetate masivă cocoţată pe coama unui deal, cu vedere la oraş, aceasta este cea mai veche parte din Alhambra, care oferă unele dintre cele mai frumoase privelişti asupra oraşului şi munţilor Sierra Nevada. În interiorul zidurilor fortului sunt ruinele unui oraş cu case pentru soldaţi şi băi, dar astăzi doar conturul acestor camere mai există.

    Palacio de Carlos V. Adăugare mai recentă la Alhambra, această clădire din secolul al XVI-lea a fost comandată în urma Reconquistei, de Charles V ca reşedinţă regală. Structură pătrată, pe două nivele în stil renascentist, cu o curte mare circulară, înconjurată de o colonadă, clădirea găzduieşte două muzee, Museo de la Alhambra la etajul inferior, cu o colecţie de artefacte şi artă din Alhambra şi Museo de Bellas Artes, un mic muzeu de artă la etajul superior.

    Palacios Nazaries: Palatul regal Nasrid este atracţia principală a complexului: arcade şi ferestre spectaculoase, plafoane din lemn sculptat, lucrături din ipsos şi plăci ceramice colorate, o îmbinare de camere frumoase şi curţi luxuriante.

    Aici se poate vedea Mexuar, un set de camere administrative cu o cameră de rugăciune şi o curte mică, pătrată, cu Façade of Comares, Patio de los Arrayanes, o curte dreptunghiulară lungă, cu un bazin de apă flancat pe fiecare parte de un gard viu din mirt, Patio de los Leones, cu fântâna şi cele 12 statui, Camera ambasadorilor, Camera Washington Irving, Sala Abencerrages, Grădinile Partal şi Promenadele turnurilor.

    Generalife sau grădinile. Grădini luxuriante ale regilor Nasrid, cel mai spectaculos set de grădini în stil maur din Andaluzia, poziţionat pe un deal situat în partea din spate a complexului cu vedere la palatul Alhambra.

    Alte atracţii. Puerta de las Granadas, Puerta de la Justicia, Plaza de los Aljibes, Puerta del Vino, Iglesia de Santa María de la Alhambra, Torres Bermejas, Bosques de la Alhambra.

    Taxa de intrare

    Tariful întreg este de 14,3 euro pentru Palacios Nazaries, Alcazaba şi Generalife, 7 euro pentru Alcazaba şi Generalife, 8 euro pentru o vizită de seară la Palacios Nazaries şi 6,40 euro pentru o vizită de seară la Generalife. Accesul în palatul lui Carol al V-lea este liber.

    Este recomandat să se cumpere bilete la Alhambra cu multe săptămâni (chiar luni) în avans, numărul de vizitatori permişi în interiorul Palacios Nazaries fiind limitat.

    Programul

    Orele de vizitare sunt împărţite în 3 perioade: dimineaţa (înainte de ora 14:00), după-amiază (după ora 14:00 până la ora închiderii) şi seara (nu este un program zilnic). Odată intraţi, vizitatorii pot rămâne până la ora închiderii.

    Din 15 martie până pe 14 octombrie în fiecare zi, 8:30-20:00, plus de marţi până sâmbătă 22:00-23:30.
    Din 15 octombrie până pe 14 martie în fiecare zi, 8:30-18:00 plus vineri şi sâmbătă 20:00-21:30

    Alhambra în imagini



    Curtea leilor.



    Tavan în Alhambra.



    Generalife.



    Curtea Leilor.



    El Partal.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muzeul Naţional de Istorie a României a fost înfiinţat în 1970. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, dar şi o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică, deoarece securitatea şi vizibilitatea publică puteau fi asigurate în egală măsură.
    Muzeul Picasso din Paris are o colecţie de peste 5000 de opere de artă aparţinând marelui artist plastic spaniol Pablo Picasso, inclusiv 3700 de lucrări pe hârtie, ceramică, sculpturi în lemn şi metal, precum şi picturi.
    Parcul Naţional Triglav este singurul parc naţional din Slovenia şi, din 2003, parte din reţeaua de rezervaţii UNESCO.
    Ruinele castelului Spiš din Slovacia formează unul dintre cele mai mari site-uri de castel din Europa Centrală.
    Este unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume. Muzeul gazduieste picturi celebre: Nudul lui Helene Fourment (Rubens), Autoportret (Rembrandt), Nunta campeneasca, Vanatori in zapada (Brugel), Madona cu cirese (Titian), Fecioara cu pruncul cu o para, (Durer) si multe altele.
    Muzeul Rodin a fost înfiinţat în 1919 pentru a asigura conservarea şi prezentarea operei lui Auguste Rodin.